• Månadens medlem maj: Klara Önnerfält

  Klara Önnerfält. Foto: Lotta Davidson-Bask

  Klara Önnerfält. Foto: Lotta Davidson-Bask

  Månadens medlem är ett känt ansikte för många. Det som däremot kanske inte alla uppmärksammat är att det är Klara som dagligen förser de av Skolbibliotek Syds medlemmar som följer oss på Facebook med intressanta nyheter från skolbibliotekssfären.

  Vem är du?
  Jag heter Klara Önnerfält och är passionerad skolbibliotekarie. Jag och min förra kollega Lotta Davidson-Bask, som numera är gymnasiebibliotekarie, har varit både Årets skolbibliotekarie och Årets skolbibliotek, det är jag väldigt stolt över. Vårt gemensamma motto var ”Våga vägra vara missnöjd” Det innebar att vi alltid arbetade utifrån de premisserna vi hade och gjorde det bästa av dem. Det är fortfarande min ledstjärna.
  Var arbetar du?
  Jag arbetar seden 2004 på Backaskolan i Lund. Det är en Reggio Emilia-inspirerad skola med 340 elever från förskoleklass till årskurs tre.

   

  Du har även startat eget företag?
  Japp, sedan ett och ett halvt år tillbaka ungefär driver jag ett företag som heter Klara bokprat. Det är ett företag som sysslar med litteraturförmedling av barnlitteratur mot skolor. Jag har haft flera olika sorters uppdrag: litteraturgenomgångar på skolbibliotekscentraler eller motsvarande då lärar- och skolbibliotekarier kommit och lyssnat, jag har bokpratat för lärare på skolor, för klasser i alla olika åldersgrupper och på föräldramöten. Det är mycket jobb, men eftersom jag bara arbetar 75% på Backaskolan funkar det. Och så är det väldigt roligt!

  Ditt bästa omvärldsbevakningstips?
  Om man är skolbibliotekarie finns det ju många olika Facebookgrupper man kan gå med i och har nytta av, till exempel Skolbibliotekssamtal eller Geniala skolbibliotekariers samlade idéer. Men den bästa och snabbaste omvärldsbevakningen finns ändå på Twitter. Där kan man följa alla mjöliga smarta och roliga människor, både inom skolbiblioteksvärlden, utbildningssektorn och kultursektorn, eller vad man nu är intresserad av. Det mesta jag lägger ut på Syds Facebooksida hittar jag på Twitter.

  Tack Klara för att du ställde upp som månadens medlem!
  Intervju: Monika Staub Halling