• Månadens medlem april – Maria Schedvin, skolbibliotekarie i Malmö

  Maria Schedvin, skolbibliotekarie i Malmö

  Maria Schedvin, skolbibliotekarie i Malmö

  Vem är du?

  Mitt glas är alltid halvfullt. Jag får mina bästa idéer på morgonen (eller i duschen). Jag är en fena på att fickparkera. Jag tror på människan. En lagom tjock kvinna i mina bästa år.

  Var arbetar du?

  På Bäckagårdsskolan som är en F-9 skola i området Öster i Malmö.

  Vad har du för utbildning?

  BHS, pedagogik och litteraturvetenskap.

  Din skola har fått utmärkelsen Skolbibliotek i Världsklass tredje året på raken, grattis! Vad är hemligheten?

  Att få vara med  och bygga upp en verksamhet tillsammans med rektorer som ger en möjligheter (såväl ekonomiska, som frihet i fråga om praktiska saker) och som förstår vilka möjligheter och krafter det finns i samarbetet skolbibliotekarie-pedagog är en hemlighet (inte så hemligt, kanske?). En annan viktig ”hemlighet” är kontinuitet. Att odla relationerna med såväl elever och personal och ha en tydlig progression i det arbete som sker i alla klasser – oslagbart! Jag pratar ofta om att skolbibliotekarien ska bidra till en ökad måluppfyllelse på skolan. För gör jag inte det, behöver jag ju inte vara där. Lgr11 är ett så otroligt viktigt verktyg för mitt arbete. Där finns min inköpsvägledning, mitt fokus och min arbetsbeskrivning.  Skolbibliotek i världsklass har blivit en del av vår skolas utvecklingsarbete. När vi nominerar måste vi fundera (vad gör vi? hur gör vi? varför gör vi? vart är vi på väg?) Oavsett om vi hade fått utmärkelsen eller inte är det ett ovärderligt verktyg i vårt utvecklingsarbete.

  Ge oss ditt bästa lästips till en mellanstadieelev ”som läst allt”.

  Hej! Oj, har du läst allt? Vet du vad, då tycker jag att vi går till hyllan med engelska böcker. Ja, den kommer du gilla, den handlar om en deckarklubb i London där hela världen är full med spöken som de måste bekämpa (Lockwood och co The screaming staircase). Ska vi kolla om det finns någon bra bok bland de sanna historierna? Jaså, den hyllan har du inte sett förut? Den här boken handlar om en kille som kommer till ett pojklag i Italien… ja, han vill bli fotbollsproffs, men det blir inte riktigt som han har tänkt sig (I skuggan av San Siro). Du tar den också? Prova den.

  Nyfiken på mer? Gå in på Marias blogg och läs.